28/2 – Trädgårdsfesten

Regi: Agnès Jaoui
Med: Agnès Jaoui, Jean-Pierre Bacri
Frankrike 2018, 108 min

Castro är en 65-årig programledare på tv, vars tittarsiffror börjat dala. Han är, med tupé och solglasögon, på väg till en fest på landet. Han körs i en svart dyr bil av sin unge chaufför. På radion hörs samtidigt en intervju med honom själv, där han häver ur sig plattityder om det sköna med att åldras, vilket får hans ex-hustru, som hör intervjun i sin bil, att storskratta.

Även ex-frun, deras vuxna författardotter och diverse både bybor och kändisar är på väg till samma fest. Stället är fantastiskt, ett stort gammalt hus med pool– bara 35 minuter från Paris! Festen är en dröm, som börjar redan på eftermiddagen med ett live-band i trädgården, som mest spelar italienska covers, bubbel och god mat.

Jag är väldigt svag för filmer som lyckas fånga en feststämning och det gör verkligen den här filmen, där kameran rytmiskt följer med nerför trapporna och in igen, ut på terrassen, precis som den långdans som plötsligt uppstår efter att känslosamt tal.

Och i sann ”Jaoui & Bacri – anda” så fångas också vår tid – stinn av egon och uppdateringar. De har sin lika skarpa som roade blick på medie-medelklassen och på statusspelet mellan människor, vilket här syns i varje interaktion mellan festens gäster: unga youtube-stjärnan, den tjusiga borgmästarkvinnan, de objudna grannarna som störs av oljudet och försöker säga att de minsann ska upp och arbeta även nästa dag, och den unga servitrisen från orten, som vill ta selfies och filma allt och alla, mer än hon vill plocka disk.

"Trädgårdsfesten" är en bagatell, men en god sådan, med komiska hantverksknep i fin fransk tradition: tänk Molière! Tänk esprit! Det blommar av små scener, små möten i festens pågående stim och rörelse. Det talas om godhet, könsroller och föräldraskap. Och Castros tupé åker till sist på sned, det urartar en aning.

Men, som varje skicklig komediförfattare vet: det är bitterljuvt – man kan ta bilen till Paris igen, livet går vidare.

Drama, Komedi