27/9 – Under sanden

Regi: Martin Zandvliet
Med: Roland Møller, Louis Hofmann, Joel Basman, Mikkel Boe Følsgaard och Laura Bro
Danmark 2015, 100 min

Martin Zandvliets skildring av en bortglömd del i den danska historien är ett lika explosivt och nervig krigsportätt, som ett nyanserat karaktärsdrama. Året är 1945, andra världskriget har precis slutat och Danmark är inte längre ockuperat av den tyska stormakten. Men även om kriget är slut så finns oroligheterna och minnena kvar, och förutom ett sargat land har Tyskland även lämnat efter sig drygt två miljoner minor längs den danska västkusten som skulle skapa en explosiv barriär mot en invasion från alliansmakterna. Efter kriget tvingades därmed tusentals tyska krigsfångar, de flesta väldigt unga män, stanna kvar och minröja de danska stränderna.

Under sanden fokuserar på en av dessa minröjande grupper, där den danska sergeanten Carl Rasmussen (Roland Møller) leder en grupp unga tyska soldater i det dödsföraktande arbetet. Vad som först känns som ett själsligt renande uppdrag att låta de tyska trupperna gå mot en säker död efter allt de gjort med det danska landet vänder snart då Rasmussen inser att dessa unga män bara blivit inkastade i den tyska armén i ett desperat slutskede av kriget och egentligen är lika oskyldiga som vore de hans egna söner.

Regissören och manusförfattaren Martin Zandvliet har skapat en säreget närgången, intim och omvälvande krigsskildring av en bortglömd del i den danska historien. Det omvända Stockholmssyndromet som sker mellan sergeant Rasmussen och hans trupp av unga män skapar en oerhört intressant skådeplats i de direkta efterdyningarna av kriget, och med de säkra insatserna från såväl Møller som de unga tyska skådespelarna skapas ett karaktärsdrama lika nervigt som att desarmera en mina.

Drama, Historia, Krig